8.11.15

Ριζότο με σουπιές α λα Ταξιάρχης Φούντας

Έχω τελειώσει το φαγητό, έχουμε βάλει τα μωρά για ύπνο, κάθομαι να δω το δεύτερο ημίχρονο του ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης και να ανεβάσω τη συνταγή στο μπλογκ. Το ριζότο βγήκε ακόμα καλύτερο απ´ ο,τι φανταζόμουν και ζητούσα ιδέα για να του βρω το κατάλληλο όνομα. ΟΚ, η εξέλιξη του αγώνα μου έδωσε την απάντηση. 

Νέος, ωραίος, πρώην παίκτης της ΑΕΚ που απόψε της έριξε... μαύρο. Εκείνος δεν πανηγύρισε το γκολ, εμείς όμως πανηγυρίσαμε το δείπνο μας.


Υλικά
3 σουπιές μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια και τα μελάνια τους (ζητήστε τα από τον ψαρά σας)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
1 κύβος λαχανικών
1 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζεστό νερό, όσο χρειαστεί

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Ρίχνω τις σουπιές και ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσουν για ακόμα 3 λεπτά. Σβήνω με το μισό
κρασί, τα φέρνω μια βόλτα, σκεπάζω και τα αφήνω για ακριβώς 2 λεπτά ακόμα. 

Με μια ξύλινη κουτάλα, βγάζω τις σουπιές από το τηγάνι και ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λαδωθεί καλά το ρύζι και σβήνω με το υπόλοιπο κρασί. Μόλις απορροφηθεί το κρασί, ρίχνω περίπου ένα ποτήρι νερό και τον κύβο λαχανικών και ανακατεύω μέχρι να πιει το νερό. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία (λίγο λίγο το νερό και συνεχόμενο ανακάτεμα) μέχρι να βράσει το ρύζι. Την 3η φορά, μαζί με το νερό, ρίχνω ξανά τις σουπιές και το μελάνι.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (al dente που λέμε και στο χωριό μου), πασπαλίζω με το τυρί, προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω, σβήνω το μάτι και σκεπάζω. Φροντίζω πριν το σκεπάσω να έχει λίγο περισσευούμενο υγρό το φαγητό, το οποίο θα του δώσει τη σωστή υφή την ώρα του σερβιρίσματος, όταν και θα έρθει σε κανονική θερμοκρασία.

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι ό,τι χρειάζεται. 

(Να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά τον Μπαρμπουνάκη -28ης Οκτωβρίου 4, Π. Ψυχικό- για τις εξαιρετικές, διαστημικές σουπιές!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου