26.6.15

Μελιτζάνες παπουτσάκια α λα Φάνης Γκέκας

Αυτά τα μονά καλοκαίρια καθόλου δεν μου αρέσουν, Ούτε Euro, ούτε Mundial, τίποτα. Οκ, κουτσά στραβά παρακολουθούμε λίγο Κόπα Αμέρικα -γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι- αλλά σαν τις εξέδρες που στήνονται στα σαλόνια και τις βεράντες για να δεις Εθνική, δεν έχει...

Βέβαια, με την μέχρι τώρα απόδοση της ομάδας μας στα προκριματικά για το Euro, ίσως θα έπρεπε να (ξανα)συνηθίσουμε στην ιδέα της απουσίας της από την επόμενη ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Οπως και να έχει, σκέφτηκα ότι πέρσι τέτοιον καιρό "τσακωνόμασταν" για τον Κατσουράνη και τον Γκέκα, και είπα να αφιερώσω στον τελευταίο μια συνταγή που ίσως θα συναντά αρκετά στην Τουρκία όπου αγωνίζεται τώρα.

Υλικά

3-4 μελιτζάνες, κομμένες στην μέση
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια

Για τον κιμά
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

Χαράζω σταυρωτά τις μελιτζάνες και τις στρώνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνω για περίπου 20' στον ψούρνο. 

Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κιμά: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. 

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατα διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά.

Βγάζω τις μελιτζάνες από τον φούνο, τις μεταφέρω σε ένα πιρέξ και με την βοήθεια ενός κουταλιού τις πιέζω ελαφρά στο εσωτερικό τους ώστε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας. Βάζω σε κάθε μελιτζάνα μια γεμάτη κουταλιά κιμά και τον στρώνω ομοιόμορφα. Μοιράζω την φέτα από πάνω και ξαναψήνω στους 180°C για περίπου 20 λεπτά ακόμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου