27.4.15

Λαζάνια με κιμά α λα Βαγγέλης Μόρας

Ένα σιγουράκι για να ξεκινήσει η εβδομάδα με την ασφάλεια ότι δεν θα ξεμείνουμε από φαγητό είναι ο κιμάς. Βράζεις μακαρόνια, ψήνεις τρεις μελιτζάνες, τον ρίχνεις στον τραχανά, ο,τι τραβάει η όρεξή σου. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πεινάσεις.
Εγώ ναι μεν έφτιαξα τον κιμά αλλά όταν ήρθε η ώρα να βράσω μακαρόνια, διαπίστωσα πως το μόνο που είχα από ζυμαρικό στο ντουλάπι μου ήταν ένα πακέτο λαζάνια. Η περίπτωση να πάω στο παντοπωλείο της γειτονιάς δεν έπαιζε στο στοίχημα ούτε για έκπληξη. Άσε που το "έφτιαξα λαζάνια με κιμά στον φούρνο" έχει μια δόση γκλάμουρ παραπάνω από το "έφτιαξα μακαρόνια με κιμά" (μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί ο Ρουβάς). 

Μια ιταλική συνταγή σε ελληνική διασκευή δεν θα μπορούσε παρά να έχει το όνομα του Βαγγέλη Μόρα

Υλικά

Για τον κιμά
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Για τα λαζάνια
1/2 πακέτο λαζάνια
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (εγώ προτιμώ το Kerrygold light)
1 λίτρο γάλα
1 φλιτζάνι γραβιέρα Τήνου, τριμμένη

Εκτέλεση

Κιμάς: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατα διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. Φροντίζω να μην στεγνώσει εντελώς γιατί το ζουμάκι χρειάζεται στο βράσιμο για τα λαζάνια.

Λαζάνια: Παίρνω μια κουταλιά από τον κιμά, τον απλώνω στον πάτο ενός μικρού ταψιού και καλύπτω την επιφάνεια με μια στρώση λαζάνια. Απλώνω μια στρώση κιμά, πασπαλίζω με το κίτρινο τυρί και σκεπάζω με λαζάνια. Συνεχίζω την διαδικασία μέχρι να μου τελειώσουν τα υλικά ή να γεμίσει το ταψί, τελειώνοντας με λαζάνια. Περιχύνω προσεκτικά το γάλα σε όλο ταψί και ψήνω στους 200°C στις αντιστάσεις.

Για να μην "αρπάξει" η επιφάνει καλύπτω με αλουμινόχαρτο. Μετά από 30' λεπτά ψήσιμο, πασπαλίζω με την γραβιέρα και το αφήνω στον φούρνο για ακόμα 15'.

Δεν το κόβω όσο είναι ακόμα ζεστό γιατί θα διαλυθεί. Τρώγεται ακόμα καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου