10.12.14

Daddy be cool (and be there)

"Ο άντρας μου δεν μπορεί να κάνει τίποτα με το παιδί". Το έχω ακούσει από ουκ ολίγα μαμαδίστικα στόματα και σε διάφορα στυλ: από το "ε, έτσι είναι οι άντρες" μέχρι το αγανακτισμένο: "μα ούτε ένα μπουκάλι γάλα δεν μπορεί να του δώσει,".

Αυτή την περίπτωση μου την εξήγησε πρόσφατα ένας ψυχολόγος σε μια κουβέντα που είχαμε περί βοήθειας από τον μπαμπά.  

Στην ερώτησή του για το αν ο Πατέρας συμμετέχει στο καθημερινό πρόγραμμα του Μικρού "τάισμα, πλύσιμο, άλλαγμα κλπ.", απάντησα εντελώς αυθόρμητα "Μα φυσικά! Από την πρώτη στιγμή έπλενε τον μικρό, τον τάιζε, τον άλλαζε..." με ένα βλέμμα τύπου "Αυτό δεν είναι και το φυσιολογικό;". 


Ωσπου μου ήρθε η απάντηση: "Το ποσοστό της συμμετοχής του μπαμπά στο μεγάλωμα των παιδιών εξαρτάται κυρίως από την μαμά. Αν εκείνη δεν του δώσει το πράσινο φως και τον ενθαρρύνει να συμμετάσχει, δύσκολα εκείνος θα προσφερθεί. Όταν ο πατέρας βλέπει την μητέρα να συμπεριφέρεται στο μωρό σαν ένα υπερπολύτιμο θησαυρό που μπορεί να γίνει χίλια κομμάτια με την παραμικρή λάθος κίνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το ρίσκο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κι αυτό γιατί φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει και πως αν συμβεί κάτι στο παιδί, η γυναίκα του θα τον μισήσει και δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ!".

Το σκέφτηκα για λίγο και μου ήρθαν στο μυαλό ατάκες που έχω ακούσει όπως: "Πρόσεχε το παιδί! Θα το χτυπήσεις! Μην το κρατάς έτσι! Μην το κρατάς αλλιώς! Θα πνιγεί! Θα τυφλωθεί! Θα μουγκαθεί!" Και στο τέλος, το "Άσε δεν ξέρεις, δωσ´ το σε μένα". 

Ε ναι, μετά από τόσο "ενθαρρυντικά" λόγια, ποιος θα τολμούσε να προσπαθήσει; 
Δεν λέω καλό και άγιο το μητρικό ένστικτο, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχει και το αντίστοιχο πατρικό, οπότε ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα με τα "μάνα είναι μόνο μία". Γιατί οι πατεράδες είναι περισσότεροι;;; (Αναφέρομαι στις νορμάλ οικογένειες, όχι στα σίριαλ του Παπακαλιάτη). 

Αυτο που χρειάζεται περισσότερο είναι να θυμόμαστε εμείς οι "παντογνώστριες" πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Για παράδειγμα:
-Όταν του λέμε να φτιάξει την φρουτόκρεμα, ναι, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα φρούτα θα πρέπει να είναι καθαρισμένα. Εμείς μπορεί να τρώμε το μήλο με την φλούδα, το 6 μηνών μωρό όμως όχι.
-Αν αναλάβει να ετοιμάσει το μπάνιο, προτρέψτε τον να βάλει το χέρι του στο νερό για να βεβαιωθεί ότι δεν τσουρουφληθεί ούτε θα παγώσει το μωρό.
-Σε περίπτωση που χρειαστεί να τον αφήσετε για κάποιες ώρες μόνο με το μωρό, γράψτε του μια λίστα με πιθανές περιπτώσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει και τι να κάνει. Ίσως ακούγεται λίγο χαζό, αλλά μια μαμά μπορεί να έχει συνηθίσει αυτή την ρουτίνα και να τα βγάζει πέρα με κλειστά μάτια, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον μπαμπά. Φανταστείτε να σας άφηνε στη δουλειά του για λίγες ώρες χωρίς οδηγίες και να σας έλεγε: "Ελα τώρα, δεν είναι και τόσο δύσκολο...". 

Και κυρίως να του δείχνουμε πως αυτή η "επιχείρηση" ξεκάθαρα είναι 50-50 με ίσους, ενεργούς μετόχους. Με όλα της τα καλά και τα ανάποδα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου