10.3.14

Τραχανότο με λαχανικά και κατίκι Γιώργος Τζαβέλλας

Μόλις ανακαλύψεις πόσα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις με τον τραχανά -και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο- δεν πρόκειται να ξαναπείς "δεν έχω τι να μαγειρέψω".

Ανοιξα το ψυγείο (Κυριακή απόγευμα, τα ράφια του θύμιζαν εξέδρες του ΟΑΚΑ σε ματς της ΑΕΚ) και έβγαλα ο,τι λαχανικό είχα. Ευκαιρία να το αδειάσω γιατί την Τρίτη έχουμε λαϊκή.

Δεν ήξερα τι ακριβώς θα έβγαινε, είχα όμως εμπιστοσύνη στον τραχανά. Αυτο το άρωμα από χωριό που αναδύεται από την κατσαρόλα, μου χαρίζει την αίσθηση πως -δεν μπορεί- κάτι καλό μαγείρεψα...


Ε, και φαγητό που μαγειρεύεται την ώρα του ντέρμπι, παίρνει αυτόματα το όνομα του παίκτη που καθορίζει το σκορ. Και μάλιστα με γκολάρα.

Τραχανότο με λαχανικά και κατίκι Γιώργος Τζαβέλλας

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε ροδέλες
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Μπουκετάκια από 1/2 μπρόκολο
1 φλιτζάνι μανιτάρια λευκά σε φέτες
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 κύβος λαχανικών, διαλυμένος σε 1 λίτρο ζεστό νερό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα κουρκουμάς
1 1/2 φλ. τραχανάς
2 κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού
1 χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις πιπεριές για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι, τα φέρνουμε μια βόλτα και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, περιχύνουμε με το 1/3 του ζωμού, πασπαλίζουμε με πιπέρι και κουρκουμά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για περίπου 15'.

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με ζωμό αν χρειαστεί. Ρίχνουμε τον τραχανά, τον υπόλοιπο ζωμό και ανακατεύουμε για 10' μέχρι να βράσει ο τραχανάς.

Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κατίκι και τον άνηθο ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σ.σ.: εννοείται ότι ταιριάζουν επίσης τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα πράςα, τα ντοματίνια και -αργότερα- οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Οι φαν της φέτας, μπορούν τα αγνοήσουν το κατίκι και να βάλουν την αγαπημένη τους κομμένη σε κυβάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου