16.11.13

"Λίγο τυράκι για το κρασί". Μπαααα...

Όλοι χορτάτοι χάρη σε αυτό το μαγικό βάζο με τραχανά
Αυτή ήταν η απάντηση στην ερώτηση: "Θέλετε να φάμε τίποτα;". Το πρώτο πάρτι γενεθλίων του Μικρού μόλις είχε τελειώσει (ο εορτάζων κατεβάζει ρολά μετά τις 20:00, ασχέτως καλεσμένων και περιστάσεων) και στο σπίτι είχαν μείνει οι συνήθεις ύποπτοι: ο Νονός, η κοπέλα του και η Νονά.
Επειδή με τυρί δεν χόρτασαν ποτέ Πατέρας και Νονός,

είπα να φτιάξω μια ομελέτα στα γρήγορα με φρέσκα αβγουλάκια που μόλις ήρθαν από την Πάρο. Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσινη πιπεριά και φέτα Μακρακώμης, έπεσαν κι αυτά στο τηγάνι, έτσι για να κάνουν λίγο "μπούγιο". Είχα και πλυμμένο μαρούλι, το κόβω σε μια σαλατιέρα, μαζί με πιπεριά Φλωρίνης, φλοίδες παρμεζάνας, καρύδι και κομματάκια μανταρίνι. Την περιχύνω με μια βινεγκρέτ από χυμό 2 μανταρινιών, 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα, λίγες σταγόνες μπαλσάμικο και 4 κουταλιές της σούπας λάδι.
Μόλις πάω την πιατέλα με την ομελέτα στο τραπέζι, είδα ότι η ομάδα έχει δρόμο ακόμα, οπότε ξαναπηγαίνω προς την κουζίνα. "Που πας;" Με ρωτάει ο Πατέρας -Εχω φυλάξει ζωμό από την κρεατόσουπα του Μικρού, φτιάχνω ένα τραχανότο κι έρχομαι σε 10 λεπτά. Πράγματι μετά από ένα δεκάλεπτο εμφανίστηκα με το τραχανότο το οποίο εξαφανίστηκε στον ίδιο χρόνο.
(Ξέχασα να τους πω να το φωτογραφίσουν και όπως καταλαβαίνετε αυτή την φορά θα αρκεστούμε στα γραπτά)

Τραχανότο με γαλοτύρι

3 κουταλιές της σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια τραχανάς γλυκός
500 γρ. ζεστό νερό, ή ακόμα καλύτερα ζωμός λαχανικών ή κρέατος
2 κουταλιές της σούπας γαλοτύρι, ή κατίκι ή τριμμένη φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά και τον φέρνουμε 2-3 βόλτες να λαδωθεί. Περιχύνουμε με τον μισό ζωμό και ανακατεύουμε αργά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Αφού πιει την πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο από τον υπόλοιπο μέχρι να βράσει ο τραχανάς, όπως στο ριζότο. Μόλις είναι έτοιμος, αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε το γαλοτύρι, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου