17.10.13

Μπιφτέκια μπακαλιάρου «Φερνάντο Σάντος, οέ οέ οέ»



Δεν χρειάστηκε να μείνει δεκαετίες στην ΑΕΚ, ούτε να σηκώσει τα αμέτρητα τρόπαια, ούτε να κάνει τις τρελές πορείες στην Ευρώπη. Αγαπήσαμε τον Φερνάντο Σάντος γιατί… έτσι! Ακόμα κι όταν τον βλέπαμε να κάθεται στον άλλον πάγκο, δεν θυμάμαι γιουχαρίσματα στο πρόσωπό του. Δεν σου χαρίζει εύκολα ένα χαμόγελο, ούτε καν ένα μειδίαμα ακόμα κι όταν η ομάδα έχει κερδίσει. Διακριτικός, απαιτητικός και φιλότιμος. Και πιστός. Αυτό μου βγάζει το πάντα σοβαρό -σχεδόν συνοφρυωμένο- πρόσωπό του.
Δεν ξέρουμε αν τελικά θα μείνει ή θα φύγει από την Εθνική. Κι αν θα φύγει, μάλλον κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσει εδώ, κάτι τον έχει δέσει γερά με την Ελλάδα μου φαίνεται. Ακούει διάφορες μουρμούρες για το αδιάφορο έως και βαρετό ποδόσφαιρο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά σιγά το νέο! Εδώ τα άκουγε ο Ρεχάγκελ που πήρε και το Euro, στον Φερνάντο θα κολλήσουμε;
Περιμένοντας λοιπόν τα μπαράζ για το Μουντιάλ του 2014, αφιερώνω την παρακάτω συνταγή στον «Φερνάντο Σάντος οέ οέ οέ» (όπως είναι το «κανονικό» όνομά του για τους ΑΕΚτζήδες). Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις καθώς τα μπιφτέκια είναι φτιαγμένα από ψαχνό μπακαλιάρου, γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της Πορτογαλίας.     



Μπιφτέκια μπακαλιάρου Φερνάντο Σάντος

Υλικά
4 φιλέτα μπακαλιάρου*
2 κρίθινα παξιμάδια, μουλιασμένα στο νερό και καλά στυμμένα
2 αβγά
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση γραβιέρα πικάντικη
½ φλιτζάνι άνηθος, ψιλοκομμένος
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε με τα χέρια τα φιλέτα μπακαλιάρου σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (για να μην τρίβουμε τσάμπα μετά). Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου, γυρίζοντάς τα από την άλλη πλευρά στα μισά του ψησίματος.
Τηγανητές πατάτες και μία σος από 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 3 κ.σ. μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού και λίγο λάδι θα τους κάνουν καλή παρέα. Αλλιώς, με λίγη πράσινη σαλάτα αποτελούν ένα ιδανικό και ελαφρύ γεύμα για όσους προσέχουν την διατροφή τους.

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο και να τον ξαλμυρίσετε για 24 ώρες σε λεκάνη με νερό, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές σε αυτό το διάστημα. Εγώ χρησιμοποιώ κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιάρου, καθώς δεν φημίζομαι για τον μαγειρικό προγραμματισμό μου. Η επιλογή δικής σας… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου