11.9.13

Το ψωμί ψήνεται. Το γκολ πάλι όχι…



Το καλύτερο πράγμα στο σπιτικό ψωμί είναι η μυρωδιά που γεμίζει τον χώρο καθώς ψήνεται. Ως γνήσιο παιδί του υδατάνθρακα θα μπορούσα εύκολα να ζήσω μόνο με ψωμί. Και τυρί. Και ελιές. Και ντομάτα. Άντε και λίγο (καλό) κρασί. Μου φτάνουν.

Βέβαια, δεν έχω καταφέρει -ούτε και έχω προσπαθήσει να πω την αλήθεια- να φτιάξω δύο φορές το ίδιο ψωμί. Ακολουθώ τα βασικά βήματα και από εκεί και πέρα κάθε φορά αλλάζω το αλεύρι, ή αναμειγνύω δύο διαφορετικά είδη, προσθέτω μπαχαρικά (π.χ. κανέλα) και άλλα υλικά όπως ελιές, καρύδια, πασατέμπο, φέτα και ό,τι μου φαντάζει λιγουρευτικό εκείνη την στιγμή.
Έχω συνδέσει το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού με ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όχι ότι κάθε φορά που έχει ματς, εγώ ξεφουρνίζω καρβέλια, αλλά είναι η τέλεια ευκαιρία (από άποψη χρονοβολέματος) να τα συνδυάζω. Η τελευταία φουρνιά έβγαλε ψωμί με μπύρα και πάπρικα:
 Περίπου 20 λεπτά πριν αρχίσει το ματς έβαλα σε ένα μπολ 1½ κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 πρέζα πάπρικα και μαγιά. Εδώ προέκυψε το πρόβλημα που τελικά αναδείχθηκε σε νέα συνταγή. Συνήθως υπολογίζω 1 φακελάκι ξηρή μαγιά για κάθε 500 γρ. αλεύρι. Εγώ όμως είχα 2 φακελάκια και να το βγω από το σπίτι για λίγη μαγιά ήταν εκτός συζήτησης. Ευτυχώς όμως που στο ψυγείο πάντα υπάρχει μπίρα. Έβαλα λοιπόν τα δύο φακελάκια, την μπίρα και μέτρησα περίπου 2½ κουτάκια μπίρας χλιαρό νερό. Ζύμωσα μέχρι που το αλεύρι «ήπιε» όλο το νερό και είχα μια εύπλαστη ζύμη. Την έβγαλα από το μπολ την ζύμωσα για περίπου 10 λεπτά σε μια καθαρή επιφάνεια, την ξαναέβαλα στο μπολ, την σκέπασα με μια πετσέτα και την άφησα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να δω το παιχνίδι.
Μόλις έληξε το πρώτο ημίχρονο, έβγαλα τη ζύμη ξανά από το μπολ, την δούλεψα λίγο με τα χέρια, και την χώρισα σε 4 ίσα μέρη. Επλασα ισάριθμα καρβελάκια και τα έβαλα σε μακρόστενες φόρμες. Τα ξανασκέπασα και πήγα για το δεύτερο ημίχρονο.
Αφού πέρασαν και τα 45' (δεν υπολογίζουμε τις καθυστερήσεις σε ματς που παίζει ο Ολυμπιακός και είναι στο 0-0, καθώς κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε την ώρα), βάζω τα καρβελάκια στον φούρνο στους 180°C για περίπου 40'. Όσο δηλαδή χρειάζεται να δούμε τις καλύτερες φάσεις από τα υπόλοιπα παιχνίδια, τις δηλώσεις των παικτών και τα πέναλτι που (δεν) δόθηκαν. Τα ψωμάκια βγήκαν τέλεια, το ματσάκι μέτριο.
Κράτησα ένα καρβελάκι έξω (ε, να μην το τιμήσουμε με λίγη κρητική γραβιέρα έτσι όπως είναι ζεστό;) και τα υπόλοιπα -μόλις κρυώσουν- στην κατάψυξη για απόθεμα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου