10.6.15

Κοκκινιστό κοτόπουλο με ελιές α λα Ρόναλντ Βάργκας

Εδώ και αρκετές ημέρες, να μην πω εβδομάδες, να μην πω μήνες, "παίζει" το όνομα του Βάργκας στο μεταγραφικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ.

Πρόκειται για ένα από τα ονόματα που λες: "καλά αυτός δεν είχε έρθει πέρσι;". Ναι, είναι από τις περιπτώσεις οι οποίες έχουν ακουστεί τόσες φορές που στο τέλος νομίζεις ότι, δεν μπορεί αυτόν τον έχει πάρει η ομάδα εδώ και χρόνια!

Η παρακάτω συνταγή, λοιπόν, αφιερώνεται στον Βάργκας. Γιατί ακόμα κι αν δεν έρθει φέτος, δεν μπορεί... Θα έρθει του χρόνου! Έτσι είναι και το κοτόπουλο: αν δεν το φας σήμερα, θα το φας αύριο... Ή πάντως μέσα στην εβδομάδα σίγουρα θα έρθει στο πιάτο σου.

Υλικά 
600-700 γρ. φιλεταρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μισό νεροπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κουταλιά του γλυκού ξερό κόλιανδρο, κοπανισμένο στο γουδί
1 πρέζα γλυκιά πάπρικά
Λεμονοπίπερο
Μισή κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουτί ντομάτα κονκασέ
10 ντοματίνια, περασμένα στο multi
15 ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω για 2-3 λεπτά το κρεμμυδάκι. Ρίχνω το κοτόπουλο και το γυρίζω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου αλλάξει χρώμα (από ροζ να γίνει άσπρο, αν αρχίζει να γίνεται μαύρο, άρπαξε! Θα καεί! Χαμηλώστε τη φωτιά!). 

Σβήνω με το κρασί, προσθέτω τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, τις ελιές και ανακατεύω. Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και το αφήνω να μαγειρευτεί για περίπου 45', ώστε να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.

Συνοδεύεται με σπυρωτό ρύζι. 

Τρώγοντας την τελευταία μερίδα, περίσσεψε λίγη σάλτσα χωρίς κοτόπουλο. Έβρασα λίγα λαζάνια για να της κάνουν παρέα... 

Τα ντοματίνια στις σάλτσες είναι το φετίχ μου. Είτε φταίχνω σάλτσα μόνο με αυτά, είτε προσθέτω μερικά συμπληρωματικά στην υπόλοιπη ντομάτα. Εκτός από την γλυκάδα τους, δίνουν στη σάλτσα κι ένα υπέροχο δέσιμο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου