6.3.14

Ομελέτα φούρνου με πατάτες και γραβιέρα α λα Βαγγέλης Πλατέλλας

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρωινά, μεσημεριανά, απογευματινά ή βραδινά πιάτα. Γιατί ναι, η ομελέτα τρώγεται (και ταιριάζει με) όλες τις ώρες. Βέβαια η σωστή εκδοχή της βγαίνει από το τηγάνι αλλά καθότι έρχεται σε λιγάκι το καλοκαίρι (ανεβαίνουμε και κατηγορία -μην ξεχνιόμαστε), θεώρησα πως αυτή του φούρνου σώζει λίγο την (θερμιδο)κατάσταση...




Υλικά για 2-3 άτομα (εξαρτάται την όρεξη και τα άτομα)

4-5 πατάτες, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
Χυμός από 1 μανταρίνι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6-7 αβγά
1 φλιτζάνι, τριμμένη γραβιέρα
1 χούφτα φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, τον χυμό μανταρινιού και λεμονιού, την μουστάρδα, το λάδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και απλώνουμε το περιεχόμενο σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20'-25' στους 180°C στον αέρα. Μπορείτε να τις ψήσετε και πιο γρήγορα στο γκριλ, αλλά θα πρέπει να είστε συνεχώς από πάνω γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αρπάξουν μέσα σε 2' λεπτά που θα τις αφήσετε από τα μάτια σας για να βάλετε ένα ποτήρι νερό (βγαλμένο από την ζωή).
Στο μεταξύ σε ένα άλλο μπολ (ή και στο ίδιο -πόσα να λερώσουμε για μια ομελέτα- απλά ξεπλύντε το λίγο) ρίχνουμε τα αβγά, το τυρί, τον δυόσμο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν οι πατάτες*, τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις στρώνουμε προσεκτικά ώστε να έχουν παντού το ίδιο ύψος. Περιχύνουμε με το μείγμα αβγού, κουνάμε το σκεύος ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 20' στους 180°C στον αέρα.
Σ.σ.: Στη θέση της γραβιέρας φυσικά και μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει, φέτα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο κλπ.

Καλή όρεξη (και ερχόμαστε!)


*εννοείται πως σε αυτό το σημείο μπορείτε να ξεχάσετε την ομελέτα και να φάτε τις πατάτες σκέτες ή με καμιά χωριάτικη παραδίπλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου