29.1.14

Σαλάτα α λα Λούκα Τόνι

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο επιβάλλεται να επιστρατεύσεις την φαντασία σου στην μαγειρική αυτό είναι η σαλάτα.
Σε αυτήν είναι ευπρόσδεκτα σχεδόν όλα τα πράγματα που τρώγονται: απο λαχανικά, φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα), ξηροί καρποί, τυριά, κρέατα, αλλαντικά, μαρμελάδες, λάδια, ξύδια και τέλος πάντων το πιάσατε το νόημα.
Γι' αυτό και λέγεται σαλάτα. Σαλάτα ίσον χάος, πανηγύρι, ποικιλία, πολλές γεύσεις σε μία. Αλλιώς θα την έλεγαν "τυρόπιτα" (άσχετο).


Ομως έχει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει- και μία δόση τρέλας. Ε, μιας και μιλάμε για τρέλα, τον λόγο έχει ο Λούκα Τόνι. Το δείχνει άλλωστε και ο ίδιος, κάθε φορά που σκοράρει.

Επίσης η συγκεκριμένη σαλάτα περιέχει παρμεζάνα και προσούτο, υλικά από την Mamma Italia και προσφέρεται για παραλλαγές περισσότερες κι από τις ομάδες που έχει αλλάξει στην καριέρα του ο διεθνής Ιταλός.
Καλή μας όρεξη!

Σαλάτα α λα Λούκα Τόνι

Υλικά για 1-4 άτομα (εγώ την έφαγα μόνη μου ως κύριο γεύμα, αλλά φτάνει να την μοιραστούν και περισσότερο ως συνοδευτικό)

Μία ποικιλία από διάφορες πρασινάδες (μαρούλι, λόλα πράσινη, κατσαρή κλπ.)
5-6 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χοντροκομμένα
2-3 φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 χούφτα καρύδια, χοντροσπασμένα
2 φέτες προσούτο, ψιλοκομμένες
φλοίδες παρμεζάνας
1 μανταρίνι, καθαρισμένο, με κομμένες τις φέτες του στη μέση

Για την βινεγκρέτ
Χυμός από 1 μανταρίνι
1 κουταλιά του γλυκού (γεμάτη) μουστάρδα με μέλι
1 κουταλιά του γλυκού μπαλσάμικο
3-4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις πρασινάδες και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Χτυπάμε στο σέικερ ή σε βαζάκι που κλείνει καλά τα υλικά για την βινεγκρέτ. Περιχύνουμε τη μισή και ανακατεύουμε. Κατόπιν περιχύνουμε την υπόλοιπη και ανακατεύουμε ξανά (αυτό είναι προσωπική διαστροφή, γιατί έτσι πιστεύω πως πάει παντού η βινεγκρέτ. Αν θέλετε το ακουλουθείτε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου