7.9.20

Γεμιστές ντομάτες αλα Τζον Φαν 'τ Σχιπ

Τα γεμιστά είναι σαν τους καλοκαιρινούς έρωτες. Σε γεμίζουν, σε χορταίνουν και έχεις να τους θυμάσαι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αν κάνεις, όμως, το λάθος και τα δοκιμάσεις χειμώνα, συνειδητοποιείς με θλίψη και απογοήτευση ότι η γεύση δεν είναι ίδια. Κάτι λείπει. Θες το αλάτι της θάλασσας που κουβαλάς από το μεσημεριανό μπάνιο. Θες η παγωμένη μπίρα που τρέχει στο λαρύγγι και σε ξεδιψά σχεδόν λυτρωτικά. 

Ό,τι και να 'ναι, τα γεμιστά (ναι, γι' αυτά μιλούσαμε τόση ώρα) είναι στα ντουζένια τους όσο το θερμόμετρο δείχνει από 35 και πάνω. 

Γι' αυτό, όσο προλαβαίνουμε. 

Κι επειδή ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου Ανδρών δείχνει να απολαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) την παραμονή του στην Ελλάδα, είναι σωστό να του αφιερωθεί ένα πιάτο-σύμβολο από που ξέρουν όλοι ως Greek Summer.


Υλικά

8 ντομάτες, μεγάλες και ώριμες

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ποτήρι ρύζι καρολίνα

1 κύβο λαχανικών

μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (όταν δεν έχω, ειδικά για τα γεμιστά βάζω λίγο τσίπουρο)

2-3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

Προαιρετικά 

Μισό ποτήρι κουκουνάρι

1 ποτήρι σταφίδες ξανθές


Εκτέλεση

Πλένω τις ντομάτες σχολαστικά. Τις γυρίζω ανάποδα και κόβω το κάτω κομμάτι σαν καπάκι. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, σιγά σιγά βγάζω από τις ντομάτες τη σάρκα τους και τη βάζω σε ένα μπολ. Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να αδειάσει η ντομάτα και να μείνει με ένα "τοίχωμα" πάχους 3 χιλιοστών περίπου.

Περνάω από το μούλτι τη σάρκα της ντομάτας.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμυδάκια. Μετά από 2 λεπτά ρίχνω τον κύβο, ανακατεύω και προσθέτω το ρύζι. 

Το φέρνω δύο βόλτες με την κουτάλα ώστε να λαδωθεί καλά και σβήνω με το κρασί (ή το τσίπουρο).

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2 λεπτά περίπου), ρίχνω τη μισή ποσότητα από τη λιωμένη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό. 

Προσθέτω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω τα μυρωδικά (προαιρετικά τις σταφίδες και το κουκουνάρι) σκεπάζω με καπάκι και το αφήνω να μαγειρευτεί 15-20 λεπτά. Κάθε τόσο το ανακατεύω για να μην κολλήσει.

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά και μείνει το ρύζι με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα, σβήνω το μάτι και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς. 

Με ένα μεγάλο κουτάλι, μοιράζω το ρύζι στις ντομάτες, γεμίζοντάς τες στα 2/3. Περιχύνω την κάθε ντομάτα με τον υπόλοιπο χυμό και τις κλείνω. Ανάμεσα στις ντομάτες, μοιράζω τις πατάτες και όση γέμιση (αν) έχει περισσέψει. Ρίχνω από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε ντομάτα, συμπληρώνω με λίγο νερό (περίπου 1 ποτήρι) στο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15'.

Tip: Τα γεμιστά, όπως και τα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητά, τρώγονται καλύτερα την επόμενη ημέρα και φυσικά με μπόλικη φέτα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου