5.4.17

Αυτά είναι τα 10 μέρη που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επισκεφθείς στην Θεσσαλονίκη

Μετά από αρκετά crash tests, έχουμε (ναι, έχουμε, δεν είναι μόνο δική μου η λίστα, είναι ομαδική δουλειά) τα δέκα, (ξανά και ξανά) δοκιμασμένα μέρη που καλό θα ήταν να μην παραλείψετε στην επόμενη επίσκεψή σας.


      1.       Μπουγάτσα ο Γιάννης
Απλά η καλύτερη μπουγάτσα της πόλης. Με κρέμα, με τυρί, με σπανάκι, με κιμά, όλες είναι τυλιγμένες σε αυτό το μοναδικό, κρατσανιστό φύλλο. Κι εδώ έχω να κάνω μια μικρή αποκάλυψη-εξομολόγηση: Δεν γνώριζα πως η μπουγάτσα με σπανάκι έχει μόνο σπανάκι κι όχι (έστω λίγο βρε παιδιά) τυράκι. Η αλήθεια είναι πως την δοκίμασα και δεν μου πολυάρεσε… Γι’ αυτό και την συνδύασα με μπουγάτσα με τυρί! Τι εννοώ; Ένα κομματάκι μπουγάτσα με σπανάκι πάνω σε ένα κομματάκι μπουγάτσα με τυρί είναι το τέλειο. Και μετά πολύ περπάτημα…
Μητροπόλεως 106, τηλ. 231 025 7375

      2.       Falafel
Ακριβώς δίπλα στον «Γιάννη» βρίσκεται αυτό το μαγαζί γωνία, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ρεβιθοκεφτέδες, τυλιγμένοι σε πίτα, κάνει παρέα σε ψητά λαχανικά ή σε μελιτζανοσαλάτα, ή σε χούμους, ή σε πικάντικη σος ή σε όλα τα παραπάνω. Ανάλογα με την πείνα πάει και το μέγεθος. Και επειδή είμαστε στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει από medium και πάνω…
Μητροπόλεως 106, τηλ. 231 027 8363

3.       Ταβέρνα «Η Μούργα» (πρώην Πεζόδρομος για τους πιο παλιούς)
Κατάλογος με θαλασσινά και ψαρικά που αλλάζει ανά εποχή. Η απλότητα του μαγαζιού μπορεί να μην σας «πει» πολλά, αλλά να είστε σίγουροι ότι τα πιάτα θα «μιλήσουν» στην καρδιά και το στομάχι σας. Δεν μπορώ να προτείνω κάποιο πιάτο: ό,τι έχω δοκιμάσει εκεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι απλά εξαίσιο. Και όταν έρθει ο λογαριασμός, μην νομίζετε ότι σας έκαναν κάποια ειδική έκπτωση. Οι τιμές τους είναι απίστευτα χαμηλές.
Χριστοπούλου 12, τηλ. 231 026 8826

     4.       Εστιατόριο Όμικρον
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα Λαδάδικα, δεν έχει καμία σχέση με τα «τουριστικά» εστιατόρια της περιοχής. Μικρό στο μάτι, μεγάλο στο τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που πάμε λέμε «να πάρουμε και κανα ψαράκι ή τίποτα θαλασσινό» γιατί η μαεστρία τους σε αυτά είναι μοναδική. Ωστόσο, όταν έρχονται και σου λένε: «Σήμερα έχουμε rib eye και black angus» και άλλα τέτοια πρόστυχα, τι να κάνεις υποκύπτεις. Να παραγγείλετε χωρίς φόβο και άγχος ό,τι σας κάνει «κλικ» όμως μην παραλείψετε το φιλέτο με την τρούφα που έρχεται συνοδεία πεντανόστιμης πάστας, επίσης όμοια αρωματισμένης.
Ηλία Οπλοποιού 3, τηλ. 231 053 2774

      5.     Παντοπωλείο «Ergon Αγορά»
Μία κλειστή αγορά που θυμίζει κάτι από Ισπανία. Εκεί θα βρεις παντοπωλείο, μανάβικο, κρεοπωλείο, ψαράδικο, φούρνο και εστιατόριο. Μάλιστα αν δεν θες κάτι από τον κατάλογο του εστιατορίου, μπορείς να διαλέξεις κρέας ή ψαρικό από τους αντίστοιχους πάγκους και να σου το ψήσουν επί τόπου. Ωστόσο εγώ το προτιμώ για τον πολύ καλό καφέ του που τον συνδυάζω με κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Παύλου Μελά 42, τηλ. 231 028 2008

      6.       Παγωτό στο «Ble»
Κι ενώ συνήθως η είσοδός μου σε φούρνο καταλήγει πάντα στα ράφια με τα ψωμιά, αυτή τη φορά είχα πάει «μιλημένη» για το παγωτό. Κι όταν λέμε παγωτό, εννοούμε παγωτό σοκολάτα. Ήμουν ανάμεσα σε σοκολάτα bitter και σοκολάτα γάλακτος με κομμάτια (τι άλλο;) σοκολάτας. Επειδή όμως δεν είμαι άνθρωπος που αγαπά τα διλήμματα δοκίμασα και τα δύο και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως αμφότερα ήταν πολύ, πολύ καλά. (σ.σ. Μας είπαν να πάμε και στην Vanilla, αλλά την πετύχαμε κλειστή, οπότε την αφήσαμε για την επόμενη φορά)
Αγίας Σοφίας 19, τηλ. 231 023 1200

      7.       Ψαροταβέρνα «Γιαλός»
Αυτό που λέμε «δίπλα στο κύμα»; Ε, αυτό! Φρέσκο ψάρι, καλό τηγάνι -που σημαίνει ότι το καλαμαράκι μεταμορφώνεται σε ποίημα- και ορεκτικά  από καλό χέρι. Αν δε, όλα αυτά συνδυαστούν με τραπέζι στον εξωτερικό χώρο και τον ήλιο να σε λούζει ακόμα καλύτερα. Και να διευκρινίσω: το μαγαζί δεν είναι μόνο για καλοκαίρι. Έχουμε φάει εκεί Δεκέμβρη μήνα, έξω (με καλό καιρό) και το έχουμε καταευχαριστηθεί.
Ν.Πλαστήρα - Μ. Εμβολο - Ν.Α.Ο.Κ.Θ., τηλ. 231 044 2121

      8.       Ζαχαροπλαστείο Sugarela
      Ήταν μια φορά μια μαγείρισσα που βαρέθηκε τους κιμάδες, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και το έριξε στην ζαχαροπλαστική. Και τι καλά που έκανε! Αφού κατάφερε να με ξεκολλήσει από την σοκολατίνα του μπαμπά μου και να ερωτευτώ τη δική της, η Sugarela (κατά κόσμο Χριστίνα Κάκκου) μπορεί να καταφέρει πολλά. Και εκτός από τα ντελικάτα γλυκά της, μέρες που είναι πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα απίστευτα, χειροποίητα, μοναδικά πασχαλινά αβγά της.
      Νικηφόρου Φωκά 12, τηλ. 231 030 8979

      9.       Εστιατόριο Οψοποιών Μαγγανείαι
Ομολογώ πως αρχικά δυσκολεύτηκα να απομνημονεύσω το όνομα του μαγαζιού. Μετά την πρώτη μου επίσκεψη όμως, δεν το ξέχασα ποτέ. Ιδιαίτερα μικρό μαγαζί -έχει δεν έχει 8-9 τραπέζια- αλλά με μια κουζίνα νααααα (με το συμπάθιο πάντα).  Θα ήθελα να γράψω πως έχει ελληνική «πειραγμένη» και ψαγμένη μαγειρική, όμως είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που πλέον δεν ακούγεται ως θετικό. Κι όμως είναι η απόλυτη έκφραση της μοντέρνας ελληνικής γεύσης. Επιπλέον, με εξαιρετικά κρέατα, ιδανικά ψησίματα και κοπές για σενάριο. Και όλα αυτά σε τιμές αντιστρόφως ανάλογες της ποιότητας. Εν ολίγοις, είναι ένα από τα μαγαζιά που πολύ θα ήθελα να έχω στην Αθήνα. Αυτό και το επόμενο…
Αιμιλίου Ριάδη 5, τηλ. 231 088 9699

     10.   Bar «Βογατσικού 3»
Last but not least που λένε και στο χωριό μας. Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ  μπαρ της Θεσσαλονίκης. Για τους πιο παλιούς, πρόκειται για το πρώην “Belle air”, με τεράστια ιστορία στη νυχτερινή (και όχι μόνο) ζωή της  πόλης. Οι άνθρωποι πίσω από την μπάρα είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους, ακόμα και αν εσύ δεν έχεις ιδέα τι θες, πώς το θες, γιατί το θες, ξέρουν εκείνοι. Το προσωπικό έξω από το μπαρ είναι το καλύτερο που έχω συναντήσει σε μπαρ καθώς μας έχει τύχει πολλές φορές να μπούμε, να γίνεται ο τρελός χαμός και πριν σκεφτούμε «μήπως να φεύγαμε», να έρχεται άνθρωπος χαμογελαστός, μας καλωσορίζει και μας βρίσκει αμέσως χώρο να βολευτούμε. Είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι το μαγαζί είναι πλημμυρισμένο από θετική αύρα και σου την «κολλάει» αμέσως. Α! Και δεν επιτρέπει το κάπνισμα! Αλήθεια όμως! Όχι σαν κάτι άλλους που δεν το επιτρέπει αλλά τελικά… το επιτρέπει.
Βογατσικού 3, τηλ. 231 022 2899


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου