1.9.20

Κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες και κους κους αλα Μάρκο Λιβάγια


Άλλοι κυνηγούν το χρήμα, άλλοι τη δόξα, εγώ (τέτοια εποχή) κυνηγώ -στις λαϊκές αγορές- τις μελιτζάνες.

Και αφού πέτυχα κάτι καλές τσακώνικες, είπα να τις συνοδεύσω με ένα τρυφερό μοσχαράκι για να μην νιώθουν μοναξιά. 

Ε, στο τέλος έριξα και λίγο κους κους γιατί αν δεν βάλεις ζυμαρικό, πώς θα σε "πιάσει" το φαγητό;

Γιατί Μάρκο; Γιατί η μπάλα είναι σαν το μαγείρεμα. Όταν έχεις κέφια, και χορταίνεις και το ευχαριστιέσαι. 

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, ποντίκι, κομμένο σε μερίδες

λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4-5 ντομάτες ή 7-8 πομοντόρια (ή ανάμεικτα), πολτοποιημένα στο multi

2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα

4-5 καρότα σε ροδέλες 1 εκ.

1 μικρή συσκευασία πελτέ ντομάτας

1 κύβος λαχανικών

Μισό ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

1 ξυλαράκι κανέλας 

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γλυκιά πάπρικα (μισό κουταλάκι του γλυκού)

5-6 μελιτζάνες, τσακώνικες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες

Ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κους κους


Εκτέλεση 

Στραγγίζω με χαρτί κουζίνας προσεκτικά τα κομμάτια κρέατος και τα αλευρώνω.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνω μισό ποτήρι ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Τοποθετώ προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα, τα αφήνω 2-3 λεπτά να σοταριστούν από τη μία πλευρά και τα γυρίζω μέχρι να "θωρακιστούν" από όλες τις πλευρές.

Τα βγάζω, τα βάζω σε ένα πιάτο και ρίχνω στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα ανακατεύω για λίγο και στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και την κανέλα. Συνεχίζω για λίγο ακόμα το ανακάτεμα. 

Ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνω το κρασί και ανακατεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 1 ποτήρι νερό και ανακατεύω. Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω τη φωτιά στο μισό, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να μαγειρευτεί. Ανακατεύω συχνά και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. 

Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνω τις μελιτζάνες, ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, τις ανακατεύω ελαφρώς και τις ψήνω στον φούρνο στο γκριλ, στο μεσαίο ράφι για 30 λεπτά, ή στις  αντιστάσεις για λίγο παραπάνω. 

Μετά από μία ώρα, προσθέτω τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με το κρέας, ανακατεύω και αφήνω να δέσουν τα υλικά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνω το κους κους, 1 ποτήρι νερό, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για άλλα 10-12 λεπτά, τσεκάροντας συχνά μη τυχόν κολλήσει.

Σβήνω το μάτι και αφήνω το φαγητό σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Φέτα και χωριάτικο ψωμί απαραίτητα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου