19.5.17

Street food στην Πόλη



Το Final Four της Ευρωλίγκας ξεκινά απόψε και μιας και θα φιλοξενηθεί στην Πόλη που μας «φιλοξενεί» τα τελευταία δύο χρόνια, είπα να σας γράψω ένα μίνι οδηγό για όλους όσοι το αποφασίσετε να έρθετε στην Κωνσταντινούπολη.



Από την Μαρία Μαργαρίτη

Είναι γεννετικά αδύνατο να πεινάσεις σε αυτή την Πόλη, η οποία εκτός από πολύ καλό φαγητό για πρωινό και όλα τα υπόλοιπα γεύματα σε εστιατόρια, έχει μεγάλη γκάμα σε street food, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Kumru (κουμρού): Το σάντουιτς αυτό προέρχεται από τη Σμύρνη. Υπάρχουν ειδικά μαγαζιά που το φτιάχνουν, αλλά θα το βρείτε και σε καντίνες. Τι έχει μέσα; Τη μάνα του και τον πατέρα του!!!! Σουτζούκι κομμένο σε λωρίδες (όχι πολύ πικάντικο), σαλάμι μοσχαρίσιο, σουτζούκι κομμένο σε ροδέλλες (πικάντικο) και τυρί, σαν το δικό μας σαγανάκι. Τα ψήνουν όλα σε πλάκα και μετά γεμίζουν το ψωμάκι. Αν θέλετε βάζετε λίγη κέτσαπ και μαγιονέζα για... να γλιστράει. Συνοδεύεται, όπως σχεδόν τα πάντα στην Τουρκία, με αγγουράκι και πιπερίτσες τουρσί.



Κumpir (κουμπίρ): Πατάτα ψητή, που τη γεμίζετε με ό,τι θέλετε ανάμεσα σε βραστά λουκανικάκια κοτόπουλου (όπως τα Φρανκφούρτης), ρώσικη, ελιές, μανιτάρια, τουρσί (είπαμε πάει με όλα), καλαμπόκι, μαγιονέζα, κέτσαπ, λάχανο τουρσί, πληγούρι. Πριν τη... γεμίσετε θα έχουν βάλει ήδη βούτυρο και τυρί και θα έχουν ανακατέψει την ψύχα της πατάτας.



Balık ekmek (Μπαλίκ εκμέκ): Ψαροσάντουιτς. Για τους φίλους του ψαριού, στην περιοχή του Eminonu, υπάρχουν βάρκες, αλλά και μαγαζιά κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά που φτιάχνουν τα περίφημα μπαλίκ εκμέκ. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε. Θα σας οδηγήσει η μυρωδιά. Τι έχουν μέσα; Κάτι πολύ απλό. Παλαμίδα φιλέτο ψητή (αν βρείτε κανένα κόκκαλο μην τους κάνετε μήνυση), μαρουλάκι και λίγο κρεμμύδι. Πείτε τους να σας βάλουν και λίγο λεμονάκι.


Dürüm & Tombik(ντουρούμ & τομπίκ): Τυλιχτό και Στρογγυλό Σάντουιτς με ντονέρ (γύρος) από κρέας ή κοτόπουλο, μπιφτέκια, κεμπάπ κα, σε πίτα που οι Τούρκοι ονομάζουν λαβάς και είναι πολύ κοντά στην αραβική. Υπάρχουν παντού. Σε κάθε γωνία σχεδόν μπορείτε να βρείτε ένα μαγαζί που να πουλάει ντουρούμ και τομπίκ. Τα φιξ συστατικά που βάζουν μέσα είναι μαρούλι, ντομάτα και τουρσί.


Midye dolma (μίντιε ντολμά): Καταλάβατε ότι πρόκειται για μύδια γεμιστά. Τα γεμίζουν με ρύζι και μπόλικα μπαχαρικά και τα πουλούν στο δρόμο. Τα τρώτε στο όρθιο, ρίχνοντας μπόλικο λεμόνι.


Yarım Ekmek Kokoreç (Γάριμ εκμέκ κοκορέτς): Τι κάνει νιάου νιάου; Σάντουιτς σε μισή φρατζόλα ψωμί με κοκορέτσι και μπόλικο μπούκοβο. Το κοκορέτσι των Τούρκων δεν έχει εντόσθια. Αποτελείται μόνο από έντερα. Mέσα στο σάντουιτς προσθέτουν κυρίως ντομάτα και μαρούλι.
* Σάντουιτς με μισή φρατζόλα ψωμιού μπορείτε να βρείτε και με köfte, δηλαδή μπιφτέκια, με κοτόπουλο, αλλά και ντονέρ.



Nohutlu ve Tavuklu pilav(Νοχουτλού και Ταβούκλου πιλάβ): Πιλάφι με ρεβύθια και κοτόπουλο. Αυτό είναι ας πούμε το «βρώμικο» των Τούρκων. Έξω από τα γήπεδα, υπάρχουν καροτσάκια, στα οποία θα βρείτε πιλάφι αλά Τούρκα, που σημαίνει καβουρντισμένο σε φουλ βούτυρο και στο όριο του λαπά, με κομμάτια από κοτόπουλο και νερόβραστα ρεβύθια. Μπορεί ως περιγραφή να μην ακούγεται πολύ καλή, ωστόσο το πιλάφι τους είναι αρκετά νόστιμο και... μη διαιτητικό.



Şimit (σιμίτ): Κουλούρι, αυτό που λέμε εμείς Θεσσαλονίκης. Μόνο που αυτοί για να κολλήσουν το σουσάμι, βουτάνε τη  ζύμη είτε σε καραμέλα, είτε σε πετιμέζι. Πολύ νόστιμο.  Μπορείτε να το συνοδέψετε με τυράκι, τύπου λαβάς κι-ρι ή κασέρι, που πουλούν οι περισσότεροι σιμιτζήδες.


Nar suyu (Ναρ Σουγιού): Χυμός ρόδι. Αν έχετε φάει τα περισσότερα από τα παραπάνω ένας αντιοξειδωτικός χυμός ρόδι είναι... ταμάμ. Γενικά θα βρείτε στους δρόμους να πουλούν και κομμάτια από φρούτα.


Halka (Χαλκά): Κοινώς τουλούμπα λεπτοκαμωμένη και σε μορφή... χαλκά. Χωρίς να σε ξελιγώνει, αν έχεις φάει ένα μπαλίκ εκμέκ είναι ό,τι πρέπει για κλείσιμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου