25.5.17

5+1 λόγοι για τους οποίους πρέπει η μαμά να γυμνάζεται


Από τη στιγμή που ήρθαν στη ζωή μας τα Μικρά η σχέση μας με την γυμναστική έγινε μόνιμη. Γιατί όπως καταλαβαίνετε ακόμα και εσείς που δεν έχετε παιδιά, η καλή φυσική κατάσταση είναι άκρως απαραίτητη για το "τρέξιμο" που σε περιμένει.


Οι προπονήσεις έχουν μπει στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό-σχεδιασμό και πρέπει να γίνουν πολλά και απρόβλεπτα για να μην δηλώσω "παρούσα" στον σύλλογο Κάλλιστος τις φιξαρισμένες ημέρες.

Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν είμαι η μόνη μαμά εκεί. Με πολλές "συναδέλφισσες" περνάμε ώρες κρατώντας στα χέρια βαράκια, δεμένες με λάστιχα, κρεμασμένες από TRX. 

Οι λόγοι που όλες μας περνάμε εθελοντικά όλα αυτά τα "βασανιστήρια" είναι πολλοί. Και για να σας προλάβω, ναι, η διατήρηση της σιλουέτας σε μια αποδεκτά καλή κατάσταση είναι ένας από αυτούς. Και πώς να μην είναι, όταν τρεις μήνες μετά και την γέννηση της Μικρής (με καισαρική, να σημειωθεί) ξεκίνησα γυμναστική και τα αποτελέσματα (μέσα σε 90 ημέρες) ήταν εντυπωσιακά, αφού το σώμα μου όχι απλώς είχε επανέλθει αλλά είχε γίνει ακόμα καλύτερο.

Όταν λέμε ότι στον αθλητικό όμιλο "Κάλλιστος" ο κόουτς είναι συνεχώς από πάνω σου, κυριολεκτούμε!
Κι αυτό γιατί (πολλές δεν το γνωρίζουν αλλά) η μετα-εγκυμοσύνης περίοδος είναι η καλύτερη εποχή να γυμναστείς, καθώς το σώμα είναι ακόμα full στις ορμόνες και ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην άσκηση.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν άλλα οφέλη, -εξίσου ίσως και- πολύ σημαντικότερα, όπως:

-Η δική μου ώρα
Ναι, είναι η δική μου ώρα. Η ώρα που τόσο εγώ όσο και ο κόουτς ασχολείται με μένα. Είναι αυτό που κάνω για την δική μου ευχαρίστηση. Δεν έχει σημασία αν στο τέλος της προπόνησης θα τρέχω σαν τρελή να προλάβω μαγείρεμα, άπλωμα, σιδέρωμα, παιχνίδι με παιδιά κλπ. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ώρα για τον καθένα μας, πιστέψτε με.

-Η ψυχολογία
Η οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε ανεβάζει, κάτι που εξηγείται  και επιστημονικώς: όταν αθλούμαστε παράγουμε ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν το στρες.

-Η πρόοδος
Έχοντας κλείσει 4 χρόνια στον αθλητικό όμιλο Κάλλιστος νιώθω κάθε φορά όλο και καλύτερα, καθώς βλέπω καθημερινά πως μπορώ να ανταπεξέλθω στον (όλο και αυξανόμενο) βαθμό δυσκολίας των προπονήσεων, πράγμα που μου δείχνει με το καλύτερο τρόπο την πρόοδό μου.

-Δύναμη για τη συνέχεια
Ξυπνάω κάθε μέρα στις 5:45 και κάπου στη μέση της ημέρας περνάω από τα ανοιχτά γήπεδα του Ολυμπιακού Σταδίου. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για προπόνηση, καθώς μετά το σώμα μου είναι γεμάτο ενέργεια και με βοηθά για το υπόλοιπο των υποχρεώσεών μου.

-Η προπόνηση συνεχίζεται στο σπίτι
Η καθημερονότητά μας απαιτεί άψογη φυσική κατάσταση προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα με τα αεικίνητα βλαστάρια μας. Όταν -δηλαδή- χρειάζεται να κουβαλήσεις την 14 κιλών Μικρή, την ίδια στιγμή που ο 22 κιλών Μικρός έχει γραπωθεί στο πόδι σου, η πλάτη, η μέση και οι τετρακέφαλοί σου, πρέπει τουλάχιστον να αντέχουν...

-Δίνω το καλό παράδειγμα
Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να ξέρουν τα μικρά μας ότι η μαμά (αλλά και ο μπαμπάς βεβαίως) γυμνάζονται, νοιάζονται για την υγεία τους και την φροντίζουν. Έτσι θα καταλάβουν πως η άσκηση είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας και θα θεωρήσουν φυσιολογική συνέχεια το να κάνουν κι εκείνα το ίδιο. Γιατί το να τους το πω δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το να τους το δείξω.

Και επειδή πολλοί φίλοι και γνωστοί με ρωτούν: "Τι είναι αυτό το Κάλλιστος που πάτε με τον Πατέρα;", είναι αυτό:

Το καλύτερο υπαίθριο γυμναστήριο που υπάρχει στην Ελλάδα το οποίο θα σε κάνει να πεις: "Δεν ξανακλείνομαι σε τέσσερις τοίχους, δεν ξανανεβαίνω σε διάδρομο". Η αίσθηση του "έξω" κάνει την προπόνηση 100 φορές πιο απολαυστική ακόμα και τον χειμώνα. Εννοείται πως όταν βρέχει, δεν γλιτώνουμε προπονήσεις, αφού υπάρχει και στεγασμένος χώρος.



Ο κύκλος των ασκήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι αν σήμερα κάνεις TRX, και θα ξανακάνεις μετά από κανα μήνα. Όχι γιατί τότε θα έχεις ξεπιαστεί (οκ, ίσως και γι' αυτό) αλλά κυρίως γιατί θα έχουν προηγηθεί προπονήσεις με λάστιχα, ροδάκια, βαράκια, σχοινιά, bosu και πολλά άλλα.

Η μεγάλη ποικιλία σημαίνει αυτόματα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το σώμα δεν "συνηθίζει" τις ασκήσεις ενώ κάθε φορά γυμνάζονται διαφορετικές ομάδες μυών.

Κάθε αθλούμενος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι αντιμετωπίζεται από τους έμπειρους προπονητές (πρώην αθλητές στην πλειοψηφία τους). Καμία σχέση δηλαδή με το "να σου τυπώσω ένα πρόγραμμα με όργανα" που έχω ακούσει τόσες φορές στη ζωή μου στα γυμναστήρια.

Τέλος, υπάρχουν και ακαδημίες στίβου για τους μικρούς αθλητές (ανά ηλικίες) όπου τα πιτσιρίκια μαθαίνουν να προπονούνται με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Αλλά γι' αυτό θα σας πω περισσότερα από Σεπτέμβρη, όταν θα ξεκινήσει ο Μικρός.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε βα επισκεφθείτε το σάιτ του συλλόγου ή να τηλεφωνήσετε στο 6972 489 719.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου