11.2.16

Η μάνα τα κάνει όλα καλύτερα!

«Είμαι μάνα εγώ, ξέρω!». Αν έχετε περάσει το κατώφλι της μητρότητας, τότε σίγουρα, έχετε πει, έχετε σκεφτεί ή θα πείτε την παραπάνω φράση.

Ανάμεσα στα άλλα που μας φυτεύουν όταν μπαίνουμε στο μαιευτήριο (τα έχουμε πει αυτά, δεν εξηγείται αλλιώς ότι όλες μας λέμε, σκεφτόμαστε και περνάμε τα ίδια), είναι και το τσιπάκι του Ναπολέοντα! Αυτό το τσιπάκι μας κάνει (να νομίζουμε πως είμαστε σε όλα) καλύτερες. Ναι, το παίζουμε χαλαρές και τύπου: «καλέ φυσικά και μπορείς να το ταΐσεις/κοιμήσεις/παίξεις κλπ. μαζί του», αλλά μέσα μας φωνάζει μια φωνή: «Μα καλά, δεν βλέπεις ότι δεν το κάνει σωστά;».

Τι εννοώ;

Τάισμα - Κανείς δεν ξέρει να ταΐζει καλύτερα τα παιδάκια μας από εμάς. Εμείς ξέρουμε πότε πρέπει να φάει γρήγορα, πότε θέλει μπουκιά μπουκιά το ψωμί του, πότε ολόκληρη την φέτα, πότε το νερό στο παγούρι και πότε στο ποτήρι. Ναι, το ότι το παιδί είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του, είναι μια μικρή λεπτομέρεια, και πάλι η μάνα ξέρει καλύτερα. Μάνα που ενώ βλέπει να ταΐζει κάποιος άλλος βλαστάρι της και δεν παρεμβαίνει ούτε μια φορά, είναι απλώς σε κώμα…

Ύπνος - Κανείς δεν κοιμίζει τα μωρά μας καλύτερα από εμάς. Ακόμα κι αν δεν τολμάμε να τραγουδήσουμε ούτε στο μπάνιο με τον φόβο μην σπάσουν τα πλαστικά μπουκάλια στα ράφια, εμείς ξέρουμε ποιο νανούρισμα, ποια ένταση και ποιος ρυθμός είναι κατάλληλος. Οι άλλοι (η νταντά, η γιαγιά, ο παππούς, η Μαρία Τερέζα, ο Γκάντι, δεν έχει σημασία), δεν έχουν ιδέα τι χρειάζεται για να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί το μονάκριβό μας. Οι άλλοι θα το σκεπάσουν πολύ και θα σκάσει ή δεν θα το σκεπάσουν όσο χρειάζεται και θα ξεπαγιάσει (κανείς δεν βγαίνει νικητής από την μάχη με την μάνα, μην παλεύετε τσάμπα). Και φυσικά ισχύει ό,τι και στο τάισμα: Μάνα που ενώ βλέπει να κοιμίζει κάποιος άλλος βλαστάρι της και δεν παρεμβαίνει ούτε μια φορά, είναι απλώς σε κώμα…

Παιχνίδι – Παρότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα στον κόσμο από το να βλέπεις το παιδί σου να γελάει και να περνάει όμορφα, ένα μικρό τσιμπηματάκι έρχεται να σου πει: «Χα! Για κοίτα διασκεδάζει και χωρίς εσένα!». Παραλογισμός; Τρέλα; Φυσικά! Αλλά είπαμε: η μάνα τα κάνει όλα καλύτερα. (Υπάρχει κανείς που τολμά να φέρει αντίρρηση;)

Τιμωρία/Παρατήρηση – Ναι, ακόμα και σε αυτό η μάνα είναι ειδική. Μπορεί δηλαδή να εκπροσωπεί την απόλυτη αυστηρότητα, να είναι αμείλικτη στην τήρηση των κανονισμών του σπιτιού και την εφαρμογή των τιμωριών σε περίπτωση παραπτωμάτων. Όμως όταν κάποιος άλλος αποφασίζει να κάνει τα ίδια (και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φυσικά ο Πατέρας), κάτι δεν πάει καλά. Βέβαια εκείνος εφαρμόζει τις ίδιες οικογενειακές τακτικές, αλλά όοοοοοοοχι στο δικό μας μυαλό είναι πολύ αυστηρός, ή πολύ επιεικής ή και τα δύο! Η διαφορά εδώ είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε και απλώς κρατάμε την άποψη για τον εαυτό μας…

Σημείωση: Την απόλυτη τρέλα σε όλα τα παραπάνω επισφραγίζει η πεποίθηση όλων των μαμάδων ότι παρ’ όλα αυτά, δεν κάνουν τίποτα σωστά! Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε άλλο post.

Σημείωση 2η: Καλό θα ήταν πότε πότε και κυρίως πριν τσακωθούμε με την γιαγιά, να σκεφτόμαστε πως εκείνη ήταν μάνα –και άρα ξέρει να τα κάνει όλα καλύτερα- πολύ πριν από εμάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου