3.11.15

Παστίτσιο α λα Γκουστάβο Πογέτ

Τέτοια (λίγο ιδιαίτερη αλλά) κλασική μπαλαδόφατσα, μόνο παστίτσιο θα μπορούσε να είναι. Λίγο πειραγμένο ως προς τη δομή του είναι μόνο, καθώς δεν κάνω το γνωστό "μακαρόνια-κιμάς-μπεσαμέλ" αλλά βράζω τα ζυμαρικά μέσα στον κιμά, πράγμα που τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά. Επίσης ανακατεύω μπόλικο τριμμένο τυρί στην μπεσαμέλ, σπάζοντας την πολύ "κρεμίλα" (δικός μου όρος, αλλά καταλάβατε το νόημα...).

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
1 1/2 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα, με λίγα λιπαρά
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αβγά 
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
Για τον κιμά
500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, περασμένες από το multi
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση: 

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον "σπάω" με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί και να μην γίνει μπαλάκια. 

Όταν ασπρίσει ο κιμάς, σβήνω με το κρασί και μετά από 2' περιχύνω με την ντομάτα. Συμπληρώνω με τα μπαχαρικά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 45'. Κατα διαστήματα ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. 

Περίπου 15-20' πριν μαγειρευτεί ο κιμάς, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνω τα μακαρόνια και τα ανακατεύω μέχρι να μαλακώσουν για 1-2'. Μόλις μαλακώσουν τα μεταφέρω με μια κουτάλια στον κιμά και ρίχνω περίπου μισό ποτήρι από το νερό της κατσαρόλας. Ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν στον κιμά. Δεν τα ξεχνάω, τσεκάρω συνεχώς αν έχουν υγρά και προσθέτω λίγο λίγο. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνω 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί και ανακατεύω.

Μπεσαμέλ: σε μια βαθιά γαβάθα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και τα χτυπάω καλά με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε, βάλτε τα στο μούλτι. Αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω το τυρί και ανακατεύω. 

Σύνθεση: Απλώνω τα μακαρόνια με τον κιμά σε ένα ταψί και καλύπτω με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για περίπου 45' στις αντιστάσεις.

Σημείωση: το είδους του ζυμαρικού είναι θέμα γούστου και ντουλαπιού (ο,τι διαθέτει το ντουλάπι σας δηλαδή...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου